U bent hier: Home / Algemeen & Contact / Sportbeleid / Topsport in Groningen

Topsportnota 2013-2020

Het college van B&W heeft op dinsdag 2 april 2013 de topsportnota 'Talent voor Topsport!' vastgesteld. Met dit beleid ontstaat meer aandacht voor de sporttalenten in onze stad.

Uitgangspunten
Uitgangspunt van de topsportnota is dat de gemeente als 'City of talent' meer topsporttalenten wil ontdekken en laten presteren op topniveau. Het doel hierbij is een hoger aantal Groninger talenten met een nationale of internationale talentstatus in de stad.
Daarnaast ondersteunt de gemeente de uitwisseling en toepassing van sportkennis zodat talenten optimale begeleiding krijgen bij het ontwikkelen van hun sporttalent. We nemen dan ook deel aan samenwerkingsverbanden zoals het Sportplein Groningen en het Sport Science Institute Groningen.

Trainingscentra
Op dit moment zijn er in Groningen trainingscentra voor basketbal, voetbal, roeien en volleybal. Groningen wil toegroeien naar een totaal van zeven trainingscentra. Hierbij ligt het initiatief voor de ontwikkeling van een trainingscentrum bij de diverse nationale sportbonden.
Met een nog te ontwikkelen subsidieregeling wil de gemeente toekomstige initiatieven voor trainingscentra in stad ondersteunen.

Groningen gaat de trainingscentra faciliteren door een aantal sportzalen een sportspecialisatie te geven en bij de toewijzing van trainingsuren in sommige accommodaties voorrang te geven aan sporttalenten. Ook individuele toptalenten gaan we, waar mogelijk, ondersteunen. Dat geldt ook voor talenten met een fysieke beperking.

Naast de trainingscentra ligt het accent op het geven van gymnastieklessen door toptrainers op de basisschool. Ook subsidieert de gemeente sportevenementen die aandacht besteden aan talentontwikkeling.