U bent hier: Home / Nieuws / Bundeling ambities gemeente en Noorderpoort in Europapark

Bundeling ambities gemeente en Noorderpoort in Europapark

Op het voormalig oefenveld van FC Groningen bij het Europapark verrijst de komende jaren een multifunctioneel en energieneutraal sportcentrum.

De gemeente ontwikkelt dit sportcomplex in nauwe samenwerking met onderwijsinstelling Noorderpoort. In het centrum komen naast een grote sporthal ondermeer een dojo, een danszaal, fitnessmogelijkheden en een turnzaal. Volgens sportwethouder Paul de Rook maakt deze verbinding een ontwikkeling mogelijk die de partijen individueel niet kunnen realiseren: “We krijgen nu in Groningen Zuid een mooie aanvulling op het aanbod van sportaccommodaties, waarbij al voor de bouw een optimale bezetting is gegarandeerd.”

Sportcentrum
Vanaf september 2018 zullen studenten van het Noorderpoort overdag gebruikmaken van het sportcentrum. ’s Avonds en in het weekend is het sportcentrum het beschikbaar voor verenigingen en recreatieve sporters.

Ondanks dat sport geen verplicht onderdeel is op het MBO, investeert Noorderpoort fors in sport en bewegen binnen haar opleidingen. De onderwijsinstelling erkent daarmee, net als de gemeente, het belang van sporten en bewegen als aanjager voor fitheid en gezondheid, betere (leer-) prestaties en sociale cohesie.

Sportcarroussel
Als onderdeel van de sportcarroussel krijgt het sportcentrum een belangrijke functie in de zuidelijke stadswijken. Vanwege de ligging is het sportcentrum zowel vanuit stad als regio uitstekend te bereiken per fiets, auto, bus of trein. De sporthal, dojo en danszaal zijn nodig om aan de toenemende vraag naar binnensportaccommodaties te kunnen voldoen. De turnhal met vaste opstelling geeft invulling aan de al jaren levende behoefte aan een goede voorziening voor deze sport. De Groningse turnverenigingen participeren in het plan.

Energieneutraal 
De gemeente en Noorderpoort bundelen hun ambities ook wat betreft duurzaamheid. Het gebouw zal dusdanig ontworpen en gebouwd moeten worden dat het volledig energieneutraal zal zijn.

Kosten
De totale kosten van het sportcentrum bedragen 14,9 miljoen euro. De bedoeling is dat in het voorjaar van 2017 de bouw kan beginnen en dat het sportcentrum Europapark met ingang van schooljaar 2018/2019 kan worden gebruikt.