U bent hier: Home / Nieuws / Chris Huizinga wint sportstimuleringsprijs 2015

Chris Huizinga wint sportstimuleringsprijs 2015

De sportstimuleringsprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge sporttalenten die in de stad wonen of trainen.

Wethouder Paul de Rook reikte op donderdag 4 februari de sportstimuleringsprijs 2015 van de gemeente Groningen uit aan de 18-jarige inline-skater en schaatser Chris Huizinga. Hij ontving de prijs, omdat hij op zeer hoog niveau topsport bedrijft.

In 2015 werd hij 1e op het WK junioren inline-skaten op de puntenkoers. Dit is een bijzonder knappe prestatie; in Nederland is inline-skaten misschien niet zo’n grote sport, maar wereldwijd gezien wel.

Aanmoedigingsprijs
De sportstimuleringsprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge sporttalenten die in de stad wonen of trainen. Chris Huizinga is een jonge talentvolle sporter die op het hoogste niveau het inline-skaten combineert met het langebaanschaatsen en met zijn studie. Het leven van Chris staat al jaren in het teken van het inline-skaten/schaatsen: trainen, gedisciplineerd leven en wedstrijden rijden.

Overige genomineerden
Voor de sportstimuleringsprijs 2015 werden ook de sporttalenten Marcel Bosker en Marieke Tienstra genomineerd. Bosker is een geboren Groninger, opgegroeid in Zwitserland. Hij schreef in 2015 de snelste seizoentijden voor A-junioren op laaglandbanen op de 1500 meter en de 3000 meter op zijn naam. Verder werd Bosker begin 2015 derde op de WK junioren in het algemeen klassement. In november jl. reed hij als junior een baanrecord op de 3000 meter tijdens de World Cup in Kardinge.   

Zwemster
De derde genomineerde voor de sportstimuleringsprijs was Marieke Tienstra. Ze is zeer veelzijdig en presteert goed op diverse slagen; op zowel de korte baan als de lange baan en dat in een grote sport als zwemmen. Tienstra maakt veel trainingsuren en combineert dit goed met het VWO. Op het NK behaalde ze verschillende titels en tijdens het EK werd ze op zowel de 4x100 m wisselslag als de 4x200 m vrije slag tweede.

Sportpenningen
Naast de sportstimuleringsprijs reikte wethouder Paul de Rook op 4 februari ook 13 gemeentelijke sportpenningen uit. Twaalf daarvan gaan naar individuele sporters en sportteams die een goede prestatie op nationaal of internationaal niveau leverden in 2015.

Breedtesport
De dertiende sportpenning is de sportpenning voor de breedtesport. Het college besloot deze uit te reiken aan de heer Bart Prak. Bart Prak is oprichter, aanjager en voorzitter van het Holland Nordic Basketball Tournament. Al 20 jaar is hij de drijvende kracht achter dit maatschappelijk betrokken evenement.