U bent hier: Home / Nieuws / Energiezuinige LED-verlichting voor Groninger sportparken

Energiezuinige LED-verlichting voor Groninger sportparken

De gemeente Groningen gaat de veldverlichting op alle sportvelden vervangen door led. Dat sluit aan bij de doelstelling van Groningen om in 2035 energieneutraal te zijn. Daarbinnen wil de gemeente onder andere de bestaande (sport-) infrastructuur beter benutten. Op termijn kunnen de sportclubs met de ledverlichting gemiddeld 42% op hun energiekosten besparen. Dat kan nog meer worden omdat ze de verlichting zelf in- en uit kunnen schakelen.

Op veel velden staat nu 's avonds een grote hoeveelheid verlichting aan, terwijl er geen sporters op het veld zijn of slechts een gedeelte van het veld in gebruik is. Dat komt omdat het niet mogelijk de huidige verlichting even aan en uit te zetten naar behoefte van de sporters en de verlichting is ook niet dimbaar.

Met ledverlichting op de sportparken besparen gemeente en sportverenigingen op energie. Bovendien heeft led minder strooilicht, wat prettiger is voor de omwonenden. Bijkomend voordeel is dat ledlampen een korte opstarttijd hebben in tegenstelling tot de huidige verlichting. De bestaande masten en kabels kunnen gebruikt worden.

Met de vervanging van de huidige lampen door ledverlichting voldoet de gemeente aan de norm van de wedstrijdveldverlichting en krijgen trainingsvelden een kwaliteitsimpuls. De verenigingen kunnen met een pasjessysteem zelf de lampen en lichtsterkte bedienen waardoor zij zelf invloed hebben op de nota die zij na aanbrengen van de ledverlichting, gaat betalen. Het energievoordeel van 42% wordt door een huurverhoging van € 0,85 per uur per veld, gedurende 20 jaar ingelegd om de investering te financieren. Daarna is het rendement op de energie volledig voor de clubs.

De gemeente heeft een FAQ opgesteld met antwoord op de meest gestelde vragen over ledverlichting.