U bent hier: Home / Nieuws / Geen gevaarlijk roestvast staal aangetroffen in Groningse zwembaden

Geen gevaarlijk roestvast staal aangetroffen in Groningse zwembaden

Alle zwembaden in de gemeente zijn veilig als het gaat om roestvast staal.

De gemeente Groningen heeft alle overdekte, publiekelijk toegankelijke zwembaden in de gemeente laten onderzoeken op de aanwezigheid van roestvast staal. Tijdens dit onderzoek zijn geen roestvast stalen onderdelen aangetroffen die tot onveilige situaties kunnen leiden.

In 2011 kwam in Tilburg een vijf maanden oude baby om het leven toen er een geluidsbox naar beneden viel die met roestvast staal (RVS) was bevestigd. Door de hoge temperatuur, de chloordampen en de hoge luchtvochtigheid zijn er scheurtjes ontstaan in het RVS, waardoor de bevestiging het begaf.

Verbod
Op 1 juli 2016 is daarom een verbod op het gebruik van roestvast staal in overdekte zwembaden ingevoerd. Alle zwembaden moesten voor 1 januari 2017 met een rapport aantonen dat er geen gevaarlijk roestvast staal in hun bad aanwezig is.

Alle zwembaden
Alle publiekelijk toegankelijke, overdekte zwembaden in de gemeente Groningen zijn gecontroleerd op de aanwezigheid van RVS. Het gaat hier naast de drie gemeentelijke zwembaden dus ook om zwembaden in fitnesscentra, hotels en private zwemscholen.

Ongevaarlijk
Voor de aanwezige roestvast stalen onderdelen is geconcludeerd dat deze ongevaarlijk zijn, omdat het onderdelen betreffen waarbij de kans op een ongeval of letsel zeer klein is, zoals bijvoorbeeld deurscharnieren. Desondanks hebben de zwembaden waar roestvast staal is aangetroffen hebben een plan van aanpak opgesteld om deze onderdelen binnen twee jaar te vervangen. Dit is namelijk verplicht vanuit het Bouwbesluit.