U bent hier: Home / Nieuws / Groningen volgt landelijke ontwikkelingen rondom norm rubbergranulaat

Groningen volgt landelijke ontwikkelingen rondom norm rubbergranulaat

De gemeente Groningen moet zich blijven inzetten, in landelijk verband, om de zoektocht naar een veiliger infill voort te zetten. Daartoe riep de gemeenteraad woensdagmiddag 29 maart unaniem op tijdens een raadsvergadering.

Het rubbergranulaat (infill) dat in Groningen gebruikt wordt, voldoet aan de norm die het RIVM hanteert voor veilig sporten. Er is dan ook geen noodzaak om op korte termijn actie te ondernemen. Maar nog altijd zijn niet alle vragen over mogelijke gezondheidsrisico’s weggenomen. De gemeente laat daarom de keuze om kunstgrasvelden al dan niet te vervangen aan de clubs.  

De gemeenteraad gaat ervan uit dat er uiteindelijk een alternatief zal komen waarbij de toepassing van het huidige rubbergranulaat kan worden uitgefaseerd. De raad riep het college op om zich daar ook in landelijk verband voor in te zetten en bijvoorbeeld bij producenten het belang aan te kaarten van een infill die geen vragen meer oproept over de volksgezondheid en milieu-effecten.

Sportwethouder De Rook gaf aan zich prima te kunnen vinden in de motie. Als er landelijk een scherpere norm komt voor het gebruik van rubbergranulaat, zal de gemeente die nieuwe norm zeker toepassen bij vervanging en aanleg van nieuwe kunstgrasvelden. De Rook benadrukte dat ook ecologische en financiële aspecten worden meegewogen.