U bent hier: Home / Nieuws / Marieke Tienstra winnaar sportstimuleringsprijs 2016

Marieke Tienstra winnaar sportstimuleringsprijs 2016

Het 17-jarige zwemtalent ontving de aanmoedigingsprijs gisteravond uit handen van sportwethouder Paul de Rook.

De sportstimuleringsprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge sporttalenten die in de stad wonen of trainen. Marieke is een jonge zeer getalenteerde sporter die haar sport knap combineert met haar studie. Ze is gedisciplineerd, traint veel en presteert zowel nationaal als internationaal heel goed. In 2016 werd ze onder meer Nederlands kampioen senioren op de korte baan op de 400 meter wisselslag, Nederlands kampioen bij de jeugd op de lange baan 5000 meter, zwom ze een limiet voor de Wereld Jeugd Kampioenschappen openwater en plaatste ze zich voor de Europese Jeugd Kampioenschappen Hongarije 2016. Dit zijn bijzonder knappe prestaties in een wereldwijd grote sport.

Overige genomineerden
Andere genomineerden voor de sportstimuleringsprijs waren Wouter Wolff en Jorinde van Klinken.
Wouter Wolff is een groot talent in in de damwereld, die vorig jaar doorbrak op internationaal niveau. Wouter heeft de status van Nationaal Talent, traint naast school ongeveer 20 tot 30 uur per weekin een topsportprogramma dat mede wordt gefinancierd door het NOC/NSF. Afgelopen jaar werd Wouter Wereldkampioen Sneldammen bij de junioren (17-19 jaar) in Izmir.
Jorinde van Klinken heeft zich toegespitst op kogelstoten, discuswerpen en kogelslingeren. Jorinde heeft hoog gepresteerd in haar sport en heeft het afgelopen jaar een grote groei doorgemaakt. Als veelal jongste deelneemster kan ze zich meten met senioren. Het afgelopen jaar mocht Jorinde op 16-jarige leeftijd mee doen aan het WK onder 20.

Sportpenningen
Naast de sportstimuleringsprijs reikte wethouder Paul de Rook op 2 februari ook 11 gemeentelijke sportpenningen uit. Negen daarvan gaan naar individuele sporters en sportteams die een goede prestatie op nationaal of internationaal niveau hebben geleverd in 2016. De andere twee sportpenningen zijn uitgereikt aan het SchermCentrum Noord en Stichting Kelderwerk.
SchermCentrum Noord wil door middel van de schermsport een sportieve bijdrage leveren om jongeren weerbaarder, zelfredzamer en zelfbewuster te maken. Het afgelopen jaar hebben vrijwilligers van het schermcentrum  veel (basis)scholen bezocht om schermlessen te geven aan alle kinderen (ook kinderen met een beperking). Om dit mogelijk te maken hebben ze op eigen initiatief speciale schermmaterialen aangeschaft, onder het motto dat schermen voor iedereen is.
Stichting Kelderwerk wil meer mensen tot bewegen stimuleren en tot elkaar  brengen door samen te sporten, te werken en te ontspannen. Ze maken werk van bewegen (voor de vele deelnemers aan de trainingen en activiteiten) en ze maken van bewegen werk (voor de vele vrijwilligers en herintreders). En Stichting Kelderwerk is er niet alleen voor de genoemde groepen, iedereen kan gebruik maken van deze unieke sportschool. Om het goede werk van beide organisaties te prijzen en te stimuleren, hebben beiden een sportpenning voor de breedtesport ontvangen.

 Sportpenningen

Naam

Sportvereniging

Prestatie

Chris Huizinga

i-Skate, YVG

Europees kampioenschap, Steenwijk. Gouden medaille op de punten/afvalkoers, Europees kampioen op de marathon en Europees kampioen met de junioren A-ploeg op de relay.

Claire Tan

Ski vereniging Groningen

1e op Super G wedstrijd.

Daan Baks

i-Skate, IJsvereniging Groningen

3e 1500 meter Jeugd Olympische Winterspelen van Lillehammer 2016.

Dai Dai Ntab

i-Skate

Wereldbeker Astana, 1e 500 meter.

Harrie Doesburg

KNSB / YVG, Groningen

WK Allround voor Masters: zilver in categorie M65.

Marcel Bosker

KNSB / YVG Groningen

3de plaats WK Junioren.

Wouter Wolff

Damgenootschap het Noorden

Hijken DTC

1e op WK Sneldammen junioren 2016

3e op WK junioren 2016.

Donar

Donar

Landskampioen 2016.

NWVG

NWVG

Algeheel Clubkampioen Nederland.