U bent hier: Home / Nieuws / Winnaars Groningse sportprijzen 2017 bekend

Winnaars Groningse sportprijzen 2017 bekend

Eerste Groninger Sportgala van gemeente Groningen en Sportplein Groningen samen

Donar, de schaatsers DaiDai Ntab, Chris Huizinga en Daniëlle Bekkering en atleet Jorinde van Klinken zijn de winnaars van de sportprijzen van de gemeente en provincie Groningen. Zij kregen de sportprijzen donderdagavond 15 februari uitgereikt tijdens het Groninger Sportgala 2017 in MartiniPlaza

Tijdens het Groninger Sportgala 2017 zijn topsporters en sporttalenten uit stad en provincie Groningen geëerd met prijzen en penningen voor hun presentaties in 2017. Voor het eerst organiseerden Sportplein Groningen en de gemeente Groningen dit gala samen voor talentvolle sporters in de provincie. Namens Sportplein Groningen zijn er provinciale prijzen uitgereikt: Sporter van het Jaar, Sportploeg van het jaar, Sporttalent van het jaar en de Provinciale Sportprijs. Namens de gemeente Groningen zijn de Sportstimuleringsprijs en sportpenningen voor topsport en breedtesport uitgereikt.

Winnaars

De winnaars zijn:
Sporter van het jaar: DaiDai Ntab (schaatsen)

Sportploeg van het jaar: Donar (basketbal)

Deze winnaars zijn gekozen door de bewoners in de provincie Groningen, die online op de website van Sportplein mochten stemmen op hun favoriete sporter en sportploeg.


Sporttalent van het jaar, namens Sportplein: Chris Huizinga (schaatsen)

Sportstimuleringsprijs, namens de gemeente Groningen: Jorinde van Klinken (atletiek)

Deze talenten zijn ieder door een aparte sportadviescommissie gekozen. De sportstimuleringsprijs en Sporttalent van het jaar zijn beide een aanmoedigingsprijs voor jonge Groningse sporttalenten.

De commissie noemde Chris Huizinga een van de grootste allround talenten van Nederland en ziet hem op termijn in de wereldtop meedoen. Hij werd in 2017 wereldkampioen schaatsen bij de junioren, Nederlands kampioen bij de junioren en is meervoudig Europees kampioen.

Jorinde van Klinken werd tot winnaar benoemd vanwege haar goede prestaties dit jaar, ondanks enkele blessures. Zo werd ze tweede op het EK onder de 20 jaar en behaalde ze meerdere Nederlandse titels. De jury ziet een glansrijke internationale carrière voor Jorinde van Klinken.

Provinciale Sportprijs:

De verrassing van de avond was voor marathonschaatser Daniëlle Bekkering. Zij won de Provinciale Sportprijs, nadat ze zelf de prijs voor Sporter van het jaar had uitgereikt. De Provinciale Sportprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of vereniging die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de sport.

Sportpenningen:

De gemeentelijke sportpenningen voor topsport zijn gegeven aan:
Albert Bakker (schaatsen)
Anke van der Bleij & Ellen Ceelen (paravolleybal)
Chris Huizinga (schaatsen)
Damion Eigenburg & Just van der Endt (roeien)
Marloes Oldenburg (roeien)
Sophie Souwer (roeien)
Suzanne Libbers (atletiek)
Ymkje Clevering (roeien)
Jari Groenhart, Juri Dijkstra, Maurice Pater, Sebastiaan Rottier, Matthijs van Meerendonk, Luka Cudic (zwemmen)

De gemeentelijke sportpenningen gaan naar individuele sporters en sportteams die een goede prestatie op nationaal of internationaal niveau hebben geleverd in 2017.

Kazemi Taekwondo Academie kreeg de gemeentelijke breedtesportpenning voor zijn maatschappelijke inzet. Volgens de jury is er bij de vereniging een cultuur van ‘samen’, waarbij het familiegevoel dienstbaar is aan de samenleving. Er is niet alleen aandacht voor fysieke training, maar ook voor mentale weerbaarheid. 

Samenwerking

Voorgaande jaren werden de prijzen van de gemeente Groningen en Sportplein Groningen apart uitgereikt. Beide partijen hebben besloten om dit jaar samen op te trekken.

Netwerkorganisatie Sportplein Groningen en de gemeente Groningen geloven dat door samenwerking een meer optimale sport- en beweegcultuur ontstaan in de provincie Groningen.